Burkinafasoreis2011

actualiteit

Laatste nieuws 09-10-2011

Helaas is besloten dat de reis naar Burkina Faso voor de leerlingen niet doorgaat.

Sjef Theunissen zal hoogstwaarschijnlijk met een kleine delegatie uit Nederland aanwezig zijn bij de opening van de Ecole Couturier Stanta Elisabeth december 2011. Deze school is gerealiseerd door Stichtihg Help Burkina mede dankzij sponsoracties van het Gertrudiscollege. De bomen die op het schoolterrein zijn geplaatst zijn betaald vanuit de Milleniumprijs welke het Gertrusicollege in april kreeg toegekend door de gemeente Roosendaal. Tzt zullen we proberen foto's van deze opening op deze site te zetten. 

Wie een kind van deze school wil helpen het schoolgeld bijeen te brengen kan zich melden bij Stichting Help Burkina. Per jaar kost het  125 Euro per kind. Ook voor vragen kan men daar terecht   Help_Burkina@hetnet.nl  

Ook wie een kind op de basisschool wil sponsoren (100 Euro per jaar) kan zich daar melden.


Burkinese kranten - 9 september 2011:

Naar aanleiding van een uitspraak van de Minister van Buitelandse Zaken van Burkina Faso heeft een officiele woordvoerder van de regering benadrukt dat de regering van Burkina Faso zich zal houden aan het verdrag dat zij ondertekend heeft met het Internationale Strafhof in DenHaag. UItlevering van de door het Hof gezochte misdadigers zal geschieden.

Dit alles na de ontstane onrust nadat de kranten hadden gemeld, dat Burkina Faso Kaddafi mogelijk politiek asiel zou verlenen.  Zes en zeven september berichtte men ook van grote kolonnes (honderden) zwaarbewapende legertrucs die vanuit Libie naar de hoofdstad van Niger trokken.

 

 


Bron: vk.nl -  volkskrant 7 sept, 23:28 :

De Amerikaanse regering heeft er vandaag op aangedrongen bij de buurlanden van Libië de in het nauw gebrachte Kaddafi's in hechtenis te nemen als zij daar hun toevlucht nemen. Een woordvoerder van de nieuwe militaire raad in Tripoli zei dat het verzet Muammar Kaddafi heeft omsingeld.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis hebben de VS de boodschap de Kaddafi's in te rekenen in het bijzonder aan Niger gericht. Gisteren arriveerde een konvooi met onder meer Kaddafi's veiligheidschef Mansour Dao in de Nigerese hoofdstad Niamey. De hoofdstad van Niger ligt in het zuidwesten van het land, niet ver van de grens met Burkina Faso, dat Kaddafi vorige maand asiel heeft aangeboden.

Internationaal Strafhof
Niger en Burkina Faso hebben echter beide het handvest van het Internationaal Strafhof (ICC) ondertekend en zouden dus verplicht zijn de voormalig Libische leider, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, uit te leveren. Gisteren nam Burkina Faso afstand van Kaddafi, en zinspeelde erop hem mogelijk aan het Strafhof uit te leveren.

Maar beide landen zijn ook lid van de Afrikaanse Unie (AU). Op een top van de AU in juli werden lidstaten opgeroepen het arrestatiebevel van het ICC te negeren.

 


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb