Burkinafasoreis2011

flora, planten in Burkina, West-Afrika

Informatie over de planten in het land.

Het noorden van Burkina Faso heeft een begroeiing die bestaat uit wat doornige struikjes en dwergboompjes, die jarenlang zonder water kunnen en plotseling tot leven komen als er regen valt (steppebegroeiing).
Meer naar het zuiden toe heeft Burkina Faso een savannebegroeiing. Dit wil zeggen dat er veel grassen, bomen en struiken groeien. Wanneer de regentijd voorbij is, verdrogen de bladeren en andere bovengrondse delen. Het wortelstelsel blijft als enige intact en zodra het weer gaat regenen, groeit en bloeit het gras weer op.
Het overheersende landschap in Burkina Faso is een 'gedegradeerde savanne', dit wil zeggen dat de mens alleen de 'nuttige' bomen heeft laten staan. Een voorbeeld van zo'n nuttige boom is de Tamarinde. Dit is een boom die heel groot kan worden en veel schaduw geeft. Het vruchtmoes uit de niet-openspringende peulen wordt gegeten. Een ander voorbeeld is de Baobab of apenbroodboom.

In de stam van de Baobab wordt water opgeslagen om droogteperiodes te overbruggen. De bloemen worden door vleermuizen bestoven en ruiken naar rijpe vruchten. Zij zijn 's nachts open en overdag dicht. Andere nuttige bomen zijn Karité, Néré, Acacia en Albida.

Zie voor meer informatie over het nut van 'bomen voor de voedselzekerheid" elders op dit blog

 

Erythrina_senegalensis

Maak jouw eigen website met JouwWeb