Burkinafasoreis2011

GGD en vaccinaties, gezondheid

 

Gezondheid:

 

Misschien is het verstandig de komende maanden alvast eens stil te staan bij enkele gezondheidszaken.

In principe is iedereen die zich gezond voelt medisch geschikt voor een reis naar en verblijf in de tropen, ook al zal de een er beter tegen kunnen dan de ander. Wie onder doktersbehandeling is of regelmatig medicijnen gebruikt doet er verstandig aan deze plannen te voren met de arts te bespreken.

Bepaalde ziekten zoals astma en eczeem kunnen in de tropen verergeren of juist verbeteren. Iemand die regelmatig moet worden gecontroleerd of medicijnen gebruikt waarvan de dosering geregeld moet worden aangepast (bijv insuline voor suikerziekte), doet er verstandig aan zijn arts hierover te raadplegen.

Ook personen die regelmatig maag- en / of darmproblemen, allergische en/of overgevoelige reacties vertonen en of last hebben van zaken zoals bijv migraine doen er verstandig aan hun arts om raad te vragen.

In voorkomende gevallen willen wij graag als begeleiders hiervan op de hoogte gesteld worden, zodat zo nodig tijdig bekeken kan worden of extra hulp ter plaatse noodzakelijk is en hoe deze eventueel daar ter plaatse gerealiseerd kan worden.

Wij zullen op deze materie nog terug komen.

vaccinaties

We zullen voor alle deelnemers afspraken maken bij de GGD om na te gaan welke vaccinaties men nog nodig heeft.

Wie dat nog niet heeft krijgt dan tevens een geel internationaal inentingsboekje.

nieuws volgt tzt.

 

 

 

 

 

 

Gezondheidszorg Burkina Faso

http://www.msf-azg.be/nl/main-menu/azg-aan-het-werk/azg-wereldwijd/landen-detail/table/16.html

Burkina Faso

Ongeveer 80 procent van de 14,3 miljoen mensen in Burkina Faso leeft rechtstreeks of onrechtstreeks van de landbouwopbrengst. Voor de landbouwers is het een strijd om voldoende voedsel voort te brengen voor hun families. Vooral kinderen kunnen daarvan het slachtoffer worden omdat zij, als ze niet de nodige voedingsbestanddelen en vitaminen krijgen, hun geestelijke en fysieke ontwikkeling kan aangetast worden.

Zij worden ook vatbaarder voor infecties en mogelijk dodelijke ziektes. Sinds 2007 werkt Artsen Zonder Grenzen in twee provincies in het noorden van Burkina Faso waar ondervoeding bij kinderen vaak voorkomt. Daarnaast verlenen de teams ook hulp bij mazelenepidemieën, natuurrampen en de behandeling van hiv/aids.

Ondervoeding

In 2009 werden 16.000 ondervoede kinderen behandeld in centra van Artsen Zonder Grenzen in de twee noordelijke districten Yako en Titao. Sinds de start van het project werden al 39.000 kinderen geholpen. Met een gedecentraliseerd en vereenvoudigd systeem van testen en behandelen zijn de teams van Artsen Zonder Grenzen in staat grote aantallen kinderen te bereiken.

Ernstig zieke kinderen worden kosteloos gehospitaliseerd door Artsen Zonder Grenzen in regionale gezondheidsinstellingen. Ongeveer 85 procent van de kinderen kan echter thuis verzorgd worden door hun ouders omdat het gebruiksklare eten eenvoudig toe te dienen is. Artsen Zonder Grenzen zag in de projecten ook patiënten met tuberculose, hiv/aids en malaria.

Mazelen

In 2009 brak de ergste mazelenepidemie uit in jaren in Burkina Faso. In arme gemeenschappen met weinig of geen toegang tot zorg, kan tot tien procent van de bevolking aan de ziekte sterven. Artsen Zonder Grenzen had voordien aan het Ministerie van Volksgezondheid aangeboden te helpen bij een vaccinatiecampagne, maar het aanbod was afgewezen.

Artsen Zonder Grenzen hielp dan het Ministerie van Volksgezondheid om mensen met mazelen te behandelen in de hoofdstad Ouagadougou, en in vier oostelijke districten in waar Artsen Zonder Grenzen bijna 4.000 kinderen behandelde.

Artsen Zonder Grenzen werkt in Burkina Faso sinds 1995.

Inentingen en ziektes:

http://www.travelclinic.com/525/burkina-faso.htm

http://www.vaccinatiesopreis.nl/inentingen-burkina-faso/

Vaccinaties en inentingen voor reizen naar Burkina Faso

-     gele koorts verplicht  

-     cholerastempel is verplicht als je over land Burkina Faso binnenkomt.

inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Burkina Faso inentingen aangeraden tegen buiktyfushepatitis Brabiës (=hondsdolheid) en tuberculose. Soms worden voor Burkina Faso vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf.


Voor Burkina Faso wordt vaccinatie tegen meningitis aangeraden bij een verblijf van zes maanden of langer, ongeacht de tijd van het jaar, of bij een verblijf van zes weken of langer in combinatie met nauw contact met de plaatselijke bevolking van december tot en met juni.

 

Praktische informatie over inentingen voor Burkina Faso

DTP (difterie, tetanus, polio)
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar het is beter om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.

Hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming. Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 25 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen. Besmetting hangt samen met slechte hygiënische omstandigheden. Een inenting tegen hepatitis A ofwel besmettelijke geelzucht. geeft één tot drie jaar bescherming. Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 25 jaar.

Buiktyfus:
Inenting tegen buiktyfus geeft een gedeeltelijke bescherming van drie jaar. Je kunt het beste minimaal twee weken voor vertrek de inenting halen. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en komt in veel tropische landen voor. De buiktyfus bacterie wordt overgebracht door slechte hygiëne; iemand die besmet is met buiktyfus scheidt de bacterie via de ontlasting uit en zo kan de salmonella bacterie bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen. De symptomen van buiktyfus zijn hoge koorts, buikpijn, hoofdpijn en algemeen ziek zijn. Soms is er diarree, maar ook verstopping komt voor. Buiktyfus ontstaat één tot twee weken na besmetting.

Wat kun je eraan doen? Zorgen voor een goede hygiëne!!
In een aantal landen bestaat het risico om besmet te raken met tyfusbacteriën. Een reden dus voor extra voorzorgsmaatregelen. Behalve door goede hygiëne rond voedsel en water, kunt u zich hiertegen beschermen door middel van een inenting. Inenting tegen buiktyfus geeft een gedeeltelijke bescherming van drie jaar. Je kunt het beste minimaal twee weken voor vertrek de inenting halen. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en komt in veel tropische landen voor. De buiktyfus bacterie wordt overgebracht door slechte hygiëne; iemand die besmet is met buiktyfus scheidt de bacterie via de ontlasting uit en zo kan de salmonella bacterie bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen.

 
Gele koorts
Inenting tegen gele koorts geeft een bescherming van tien jaar. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen. Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgebracht. De muggen steken overdag. Drie tot zes dagen nadat je bent geïnfecteerd met het gele koorts virus krijg je koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. Deze fase van de ziekte duurt drie tot vier dagen. In 15% van de gevallen kan gele koorts een ernstig beloop krijgen. De symptomen van gele koorts zijn dan: opnieuw koorts, geelzucht, buikpijn, braken en bloedingen. De helft van de patiënten bij wie de ziekte ernstig verloopt overlijdt eraan.
Inenting tegen gele koorts geeft een bescherming van tien jaar. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen. Deze bijwerkingen duren doorgaans niet langer dan 2 dagen. De bijwerkingen van gele koorts vaccinatie treden van  5 tot 10 dagen na de vaccinatie op. Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgebracht. De muggen steken overdag.
Symptomen Drie tot zes dagen nadat je bent geïnfecteerd met het gele koorts virus krijg je koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. Deze fase van de ziekte duurt drie tot vier dagen. In 15% van de gevallen kan gele koorts een ernstig beloop krijgen. De symptomen van gele koorts zijn dan: opnieuw koorts, geelzucht, buikpijn, braken en bloedingen. De helft van de patiënten bij wie de ziekte ernstig verloopt overlijdt eraan.

Wat kun je er tegen doen?

Naast dat je je kunt laten vaccineren kun je nog andere maatregelen nemen om te voorkomen dat je gele koorts krijgt door te zorgen dat je zo weinig mogelijk wordt gestoken. De gele koorts mug steekt voornamelijk overdag.
- Bedek je huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is.
- Smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

Hepatitis B i
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt. De bescherming is levenslang, mits men genoeg antistoffen heeft gevormd. Hepatitis B is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen via seksueel contact of via bloed, bijvoorbeeld door niet-steriele ingrepen zoals piercings, tatoeages, het laten scheren bij een kapper met een scheermes. De ziekte komt overal ter wereld voor.

Tuberculose
Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen. Tuberculose is een ziekte die in veel tropische landen voorkomt. TBC wordt bijna altijd overgebracht doordat iemand die de ziekte heeft de bacillen uithoest. Als je deze bacillen inademt kun je ook tuberculose krijgen. Je hebt meer kans op besmetting in kleine, afgesloten ruimten zoals bussen. In sommige gevallen kun je ziekte ook krijgen via ongepasteuriseerde melk. Verschijnselen Als je geïnfecteerd bent, kun je na acht weken tot jaren later tuberculose krijgen. De meeste mensen die besmet zijn worden niet ziek. Als je er wel ziek van wordt, gebeurt dat meestal in de eerste twee jaar na besmetting. Je krijgt last van moeheid, lusteloosheid, vermagering, lichte temperatuursverhoging en nachtzweten. TBC kan zich in elk orgaan voordoen en de symptomen variëren per aangedaan orgaan. Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen. Tuberculose is een ziekte die in veel tropische landen voorkomt. TBC wordt bijna altijd overgebracht doordat iemand die de ziekte heeft de bacillen uithoest. Als je deze bacillen inademt kun je ook tuberculose krijgen. Je hebt meer kans op besmetting in kleine, afgesloten ruimten zoals bussen. In sommige gevallen kun je ziekte ook krijgen via ongepasteuriseerde melk.

Symptomen Als je geïnfecteerd bent, kun je na acht weken tot jaren later tuberculose krijgen. De meeste mensen die besmet zijn worden niet ziek. Als je er wel ziek van wordt, gebeurt dat meestal in de eerste twee jaar na besmetting. Je krijgt last van moeheid, lusteloosheid, vermagering, lichte temperatuursverhoging en nachtzweten. TBC kan zich in elk orgaan voordoen en de symptomen variëren per aangedaan orgaan.
Tuberculose komt de laatste tijd ook redelijk vaak voor in Burkina Faso. (ongeveer 223 op de 100.000 mensen hebben het).


Hondsdolheid of rabiës
Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit drie inentingen met een tussenpoos van één en drie tot vier weken. Na drie inentingen ben je twee jaar beschermd. Het beste is om acht weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.

Meningitis
Inenting tegen meningitis geeft een bescherming van drie jaar. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen. In de meeste gevallen heeft u na vaccinatie óf helemaal geen bijwerkingen óf slechts weinig last. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: roodheid, pijn of een harde plek op de plaats van inspuiting, een stijve pijnlijke spier, lichte koorts. Soms zijn één of meerdere herhalingsinentingen nodig. Vuistregel daarbij is: maak indien mogelijk 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak.

Malaria preventie

In Burkina Faso komt malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk.
Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen.  Ook een insectenwerend middel met DEET Is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Malariamug: Een muggenbeet erg? In Nederland niet, hoogstens wat jeuk. In Burkina Faso kan je van een muggenbeet malaria krijgen. Steekt daar een mug iemand met malaria, en daarna jou, kan hij de ziekte op jou overbrengen. In Burkina Faso gaan jaarlijks veel mensen aan die ziekte dood. Daarom zorgt Plan Burkina(= een organisatie voor onderwijs en gezondheid) ervoor dat families een muskietennet kunnen kopen. Zo worden ze ’s nachts als ze slapen niet gestoken en hebben ze minder kans om malaria te krijgen. Een muggenbeet erg? In Nederland niet, hoogstens wat jeuk. In Burkina Faso kun je van een muggenbeet malaria krijgen. Steekt daar een mug iemand met malaria, en daarna jou, kan hij de ziekte op jou overbrengen. In Burkina Faso gaan jaarlijks veel mensen aan die ziekte dood. Het gebruiken van een malarianet ’s nachts zorgt er voor dat je dan niet gestoken kan worden, waardoor je minder kans loopt om malaria te krijgen. De ziekte Malaria is de meest voorkomende ziekte in Burkina Faso!!

In Burkina Faso komt malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Burkina Faso.
Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET Is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken. Malaria kan levensbedreigend zijn. Deze ziekte is vooral heel gevaarlijk voor vrouwen die in verwachting zijn, en hun (ongeboren) kinderen. De ziekte zorgt ervoor dat de kinderen van deze vrouwen aangeboren aandoeningen krijgen. Bijvoorbeeld een laag gewicht en bloedarmoede, dat vaak leid tot de dood.

De ziekte Malaria is de meest voorkomende ziekte in Burkina faso!!

 

Andere gezondheidsrisico's:

-       reizigersdiarree

-       dengue (knokkelkoorts – muggen steken overdag)

-       schistosomiasis (=bilharzia)

-       filariasis

 

Mazelen

In 2009 brak de ergste mazelenepidemie uit in jaren in Burkina Faso. In arme gemeenschappen met weinig of geen toegang tot zorg, kan tot tien procent van de bevolking aan de ziekte sterven. Artsen Zonder Grenzen had voordien aan het Ministerie van Volksgezondheid aangeboden te helpen bij een vaccinatiecampagne, maar het aanbod was afgewezen. Artsen Zonder Grenzen hielp dan het Ministerie van Volksgezondheid om mensen met mazelen te behandelen in de hoofdstad Ouagadougou, en in vier oostelijke districten in waar Artsen Zonder Grenzen bijna 4.000 kinderen behandelde. Artsen Zonder Grenzen werkt in Burkina Faso sinds 1995.

 

http://www.azv.be/nl/country/burkina-faso?filter0=5#tab-container-2

Gezondheidszorg

De toegankelijkheid tot de gezondheidszorg in Ouagadougou en in Burkina Faso in het algemeen, blijft heel zwak. Dit is voornamelijk te wijten aan twee factoren: een gebrekkige kwaliteit van de zorgen en een gedeeltelijke of volledige financiële en/of tijdelijke of permanente uitsluiting van de armste bevolkingsgroep. Het ministerie van Gezondheidszorg in Burkina Faso heeft ter verbetering van de gezondheidszorg een beleidsplan (2001-2010) opgesteld. Dit plan is de basis voor het meer operationele 'Plan de Développement Sanitaire 2006-2010'. Een van de doelen is een decentralisatie van gezondheidszorg en betere bereikbaarheid van gezondheidscentra op regionaal niveau, zodat niet iedere patiënt voor medische zorg naar de hoofdstad moet reizen.

 

Ongeveer 80 procent van de 14,3 miljoen mensen in Burkina Faso leeft direct of indirect van de landbouwopbrengst. Voor de landbouwers is het een strijd om voldoende voedsel voort te brengen voor hun families. Vooral kinderen kunnen daarvan het slachtoffer worden omdat zij, als ze niet de nodige voedingsbestanddelen en vitaminen krijgen, hun geestelijke en fysieke ontwikkeling kan worden aangetast.

Zij worden ook vatbaarder voor infecties en mogelijk dodelijke ziektes. Sinds 2007 werkt Artsen Zonder Grenzen in twee provincies in het noorden van Burkina Faso waar ondervoeding bij kinderen vaak voorkomt. Daarnaast verlenen de teams ook hulp bij mazelenepidemieën, natuurrampen en de behandeling van hiv/aids.

 

Ondervoeding

In 2009 werden 16.000 ondervoede kinderen behandeld in centra van Artsen Zonder Grenzen in de twee noordelijke districten Yako en Titao. Sinds de start van het project werden al 39.000 kinderen geholpen. Met een gedecentraliseerd en vereenvoudigd systeem van testen en behandelen zijn de teams van Artsen Zonder Grenzen in staat grote aantallen kinderen te bereiken.

Ernstig zieke kinderen worden kosteloos gehospitaliseerd door Artsen Zonder Grenzen in regionale gezondheidsinstellingen. Ongeveer 85 procent van de kinderen kan echter thuis verzorgd worden door hun ouders omdat het gebruiksklare eten eenvoudig toe te dienen is. Artsen Zonder Grenzen zag in de projecten ook patiënten met tuberculose, hiv/aids en malaria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziektes

 

De ziekte HIV/aids:

Deze verspreidt zich razendsnel in Afrika. Naar schatting verloren meer dan 120.000 Afrikaanse kinderen hun ouders aan HIV/aids. Een deel van deze kinderen woont in Burkina Faso. Vaak moeten de jongens en meisjes zelf voor het gezin zorgen.

Het verhaal van Christiane
“Hallo ik ben Christiane. Ik ben 19 jaar. Ik verloor mijn ouders toen ik in groep 3 zat. Nu zit ik op de middelbare school. Ik kom uit een gezin van zeven kinderen. Toen mijn ouders overleden, hadden we niemand die voor ons zorgde. Niemand hielp ons met de papieren na mijn vaders dood. Mijn oudere zus is onlangs ook overleden. Zij liet twee kinderen achter, voor wie ik nu zorg. Ik profiteer sinds twee jaar van het project van Plan. Dankzij het project kan ik naar school.”


http://www.planstation.nl/Zenders/Planeet+Plan/Burkina+Faso/Projecten+van+Plan+in+Burkina+Faso/Gezondheid.htm

 



 

 


Rivierblindheid
Rivierblindheid is de voornaamste oorzaak van blindheid ter wereld. Het wordt veroorzaakt door de parasitaire worm Onchocerca volvulus, die in het water leeft en tot wel 14 jaar in het menselijk lichaam kan overleven.

De ziekte wordt overgedragen van persoon naar persoon door de beet van een zwarte vlieg (Simulium). Een van de preventiemethoden is het tegengaan van voortplanting van de wormen in rivieren.

De eerste symptomen beginnen pas 1-3 jaar na de besmetting. Iedere volwassen vrouwelijke worm kan meer dan een halve meter lang worden, en kan miljoenen microscopisch kleine jonge wormpjes produceren (microfilaria). De jonge wormpjes verplaatsen zich door de huid, en wanneer ze dood gaan krijgt iemand last van heel erge jeuk, van huidverkleuring (depigmentatie), van hangende liezen en opzwelling van de genitaliën, van slecht zicht, en uiteindelijk van blindheid als de wormpjes de ogen bereiken.

In Afrika zijn 500.000 mensen onomkeerbaar blind door rivierblindheid en lopen maar liefst 140 miljoen mensen het risico op besmetting. Het is één van de belangrijkste oorzaken van blindheid in Oost-en Centraal Afrika. Rivierblindheid wordt veroorzaakt door een parasitaire worm waarvan de larven worden overgebracht door de beet van vliegen die zich voortplanten in zuurstofrijke of snelstromende rivieren. Door een beet van een besmette vlieg worden de ogen gevoeliger voor ziekten als glaucoom of cataract. Maar het grootste gevaar dreigt bij de dood van de worm. Door de reactie van het menselijk immuunsysteem ontstaat een zware infectie en indien deze het oog treft kan dit leiden tot onherroepelijke blindheid.


De meest gebruikte behandeling is het geneesmiddel Mectizan. Om rivierblindheid volledig uit te roeien moeten alle inwoners van het getroffen gebied gedurende 12 jaar, een jaarlijkse dosis Mectizan innemen. De jaarlijkse kosten liggen rond 5 euro voor een hele familie.

 



Read more: http://www.lenntech.nl/bibliotheek/ziekten/onchocerciasis/rivierblindheid.htm#ixzz1tpQZgpiR

 

 

 

ARTIKEL:

Vaccinaties hersenvliesontsteking in Afrika   ANP − 22/11/10, 22:32

LONDEN (ANP) - Ruim 12 miljoen inwoners van Burkina Faso zijn de eersten die een nieuw, goedkoop vaccin tegen hersenvliesontsteking ontvangen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO lanceert begin december een vaccinatiecampagne in Afrika om de ziekte de kop in te drukken. In 2015 moeten 450 miljoen personen in 25 Afrikaanse landen zijn gevaccineerd met MenAfriVac van het Indiase Serum Instituut, meldde WHO maandag.

Vorig jaar zijn er in veertien Afrikaanse landen zeker vierduizend mensen aan de ziekte bezweken. De ontwikkelingskosten van het vaccin van slechts 37 eurocent per dosis, speciaal voor arme landen, zijn vergoed door de Bill en Melinda Gates Foundation.

Hersenvliesontsteking is een infectieziekte die de hersenen en het ruggenmerg aantast. Volgens het hoofd vaccinaties van WHO durven mensen in sommige getroffen gebieden de straat niet meer op uit angst voor besmetting.

 

http://www.msf-azg.be/nl/main-menu/azg-aan-het-werk/azg-wereldwijd/landen-detail/table/16.html

 

PLAN NEDERLAND
Het West-Afrikaanse Burkina Faso is één van de armste landen ter wereld. Maar liefst 95 procent van de bevolking leeft van de landbouw, terwijl slechts tien procent van het landoppervlak daarvoor geschikt is. In jaren met weinig regen ontstaan daardoor al snel voedseltekorten. De slechte gezondheid van kinderen is een grote bron van zorg. Eén procent van de baby's sterft in de eerste twaalf maanden. En veel kinderen bezwijken aan malaria, hersenvliesontsteking, diarree of kinderziekten. Niet meer dan 32 procent van de kinderen gaat naar school. Velen van hen haken voortijdig af. Meisjes omdat ze gaan trouwen, jongens omdat ze moeten werken.

Voedsel
De beschikbare landbouwgrond moet goed benut worden. Daarom motiveert Plan boeren om milieuvriendelijke en kleinschalige landbouwmethoden te gebruiken. Ook het verbeteren van de opslag van de oogst en betere irrigatie zorgen voor meer voedsel.

Gezondheid
Om de kindersterfte tegen te gaan, worden baby's en peuters ingeënt tegen kinderziektes. Daarnaast krijgen (aanstaande) moeders voorlichting over gezondheid en hygiëne.

Schoon drinkwater
Veel jonge kinderen sterven aan diarree. Om dit te voorkomen, slaat Plan waterbronnen voor schoon drinkwater.

HIV/aids
HIV/aids is een groeiend probleem in Burkina Faso. Met voorlichting probeert Plan de bevolking bewust te maken van het gevaar van de ziekte en een gedragsverandering teweeg te brengen.

Onderwijs
Kinderen geven zelf aan wat goed onderwijs voor hen betekent. Plan maakt vervolgens afspraken met het Burkinese Ministerie van Onderwijs. Nieuwe scholen worden gebouwd, bestaande gerenoveerd. Onderwijzers laten zich bijscholen in kindvriendelijke methoden en ouders krijgen de kans om te leren lezen en schrijven en meer betrokken te raken bij wat er op school gebeurt.

 

http://www.plannederland.nl/watwijdoen/land/burkina-faso

Kanker
De VN bestudeerde ook welke ziektes in welke landen opduiken door milieufactoren.

Zo zijn er 23 landen waar meer dan tien procent van de milieudoden wordt veroorzaakt door twee factoren: onzuiver water en binnenluchtvervuiling door het koken met vaste brandstoffen zoals hout. 

 

'Condooms en aidsremmers voor iedereen'

Update: maandag 14 aug 2006, 15:46

Iedere minuut komen er bijna tien nieuwe hiv-patiënten bij. Dat zijn er 570 per uur, oftewel 13.500 per dag.

Dance4Life, de internationale aidscampagne die zich richt op zowel bewustwording en educatie als op inzameling van geld.

 

 

Time to deliver
De aidsconferentie wordt tweejaarlijks gehouden. Het motto van dit jaar is 'Time to deliver', in andere woorden: de tijd om te handelen is nu gekomen. De preventiemiddelen en medicijnen zijn er, maar nu moeten ze nog bij de juiste mensen terechtkomen. Voor mensen in derdewereldlanden zijn die vaak te duur. 

"Behandeling zonder preventie is simpelweg onvoldoende. Hij pleitte voor betere en goedkopere preventiemiddelen die speciaal op de vrouw zijn gericht. “Het gebruik van condooms is afhankelijk van de man. Dat is niet goed genoeg", zo zei hij. "Om hiv te voorkomen moet de macht bij de vrouw komen te liggen."

 

Meer feiten over aids:

- De ziekte heeft inmiddels aan 25 miljoen mensen het leven gekost. 

- Wereldwijd zijn er 38,6 miljoen mensen met hiv/aids. 

- Vorig jaar werden 4,1 miljoen mensen met het virus geïnfecteerd.

- De helft van de nieuwe geïnfecteerden is tussen 15 en 24 jaar. 

- Meer vrouwen dan mannen hebben aids. 

- Meer dan 95 procent van de aidspatiënten is afkomstig uit arme landen.

- Niet meer dan één op vijf van de seksueel actieven heeft toegang tot condooms. Wereldwijd zijn er meer dan twee keer zoveel condooms nodig dan nu beschikbaar zijn. 

- Slechts 9 procent van de zwangere vrouwen met hiv krijgt aidsremmers.

- In vergelijking tot twee jaar geleden hebben veel meer patiënten toegang tot behandeling: 1,3 miljoen tegen 400.000. 

- Gerichte campagnes hebben geleid tot dalende ziektecijfers in Kenia, Zimbabwe, Burkina Faso en Haïti.

- In Nederland zijn sinds 1983 4150 personen aan aids overleden. 

- Na 1997 is het aantal overledenen in Nederland stabiel op ongeveer negentig per jaar.

- Volgens cijfers van het RIVM (juni 2005) telt Nederland ruim 10.600 geïnfecteerden. In 2004 werden ruim negenhonderd nieuwe hiv-diagnoses gesteld. 

- In Nederland vormen mannen de grootste groep (51 procent). 

- Van de nieuwe geïnfecteerden in Nederland is 49 procent door homoseksuele en 40 procent door heteroseksuele contacten besmet. Van de overigen is niet bekend hoe zij besmet zijn geraakt. 

 

Adopteer een aids-patiënt - 18 jun 2005

"We moeten mensen redden. Een voor een, voor een". Die uitspraak van Oskar Schindler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog 200 joden redde van een gewisse dood, is het motto van een nieuw plan van het Aidsfonds.

Een bedrag van 400 euro is genoeg om hen één jaar lang te behandelen.

Het Aidsfonds begint met 500 mensen in Burkina Faso, Kenia en Zambia. Een druppel op een gloeiende plaat, zou je zeggen. Wereldwijd zijn er 4 miljoen mensen met hiv of aids. Alleen al in Afrika hebben vier miljoen patiënten hulp nodig, maar slechts 325.000 van hen krijgen aidsremmers.

"Je moet ergens beginnen". Bovendien is het effect van een behandeling groter dan je zou denken. Mensen die hiv hebben, zijn vaak jong, en hebben vaak ouders of kinderen die ze onderhouden. Met medicijnen kunnen ze weer aan het werk. 

 

IRIN News report juni 2009: Het gezondheidsministerie van Burkina Faso heeft een mazelenvaccinatieprogramma voor 3,6 miljoen kinderen die begint op 17 juni aangekondigd van 5 dagen in hoog risicovolle districten, inclusief het dichtbevolkte Ouagadougou. Slechts twee van de 13 nationale regios worden beschouwd als niet risicovol door het ministerie van gezondheid. Het wordt verspreid door hoesten en niezen, deze zeer besmettelijke ziekte is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van kindersterfte, vooral voor diegenen die ondervoed zijn, volgens de WHO. (Wereld Gezondheids Organisatie) Het aantal Mazelen geinfecteerden in Burkina Faso is verdubbeld in de laatste 2 maanden tot meer dan 42.000 gerapporteerde gevallen dit jaar, de grootste uitbraak in het land in meer dan 10 jaar.

 

http://nos.nl/artikel/120191-steeds-meer-afrikanen-te-zwaar.html

Steeds meer Afrikanen te zwaar; dinsdag 15 dec 2009.

Het aantal inwoners van Afrika dat te dik is, neemt ernstig toe. Vooral door de verstedelijking hebben steeds meer mensen toegang tot voedsel dat goedkoop is, maar ook veel vet en suiker bevat. Met name arme Afrikanen zijn gevoelig voor obesitas, blijkt uit een onderzoek in zeven landen. Hun levensstandaard is wel verbeterd, maar ze hebben nog steeds niet genoeg geld voor gezond voedsel. In de onderzochte landen is het aantal mensen dat te zwaar in tien jaar met bijna 35 procent toegenomen. De onderzoekers maken zich zorgen over de financiële gevolgen voor de toch al zwakke gezondheidszorg in grote delen van Afrika.

 

Overlijden
Honger komt in Afrika vooral voor het centrale deel van het continent, in het bijzonder de Sahellanden (Senegal, Gambia, Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Tsjaad, Soedan, Ethiopië, Eritrea, Djibouti, Somaliland en Somalië). In het noorden en zuiden is overgewicht een groter probleem. De resultaten van het onderzoek in Afrika komen overeen met de bevindingen van de WHO, de Wereld Gezondheids Organisatie. In oktober zei de WHO dat wereldwijd meer mensen overlijden aan de gevolgen van overgewicht dan aan ondervoeding. 

 

http://www.who.int/topics/obesity/en/

Obesitas

Overgewicht  en obesitas worden gedefinieerd als abnormale of buitensporige vetopeenhoping dat een risico vormt voor de gezondheid. Een groffe maat voor obesitas is de body mass index (MBI), het lichaamsgewicht van een persoon (in kg) gedeeld door het kwadraat van zijn of haar gewicht (in meters). Een persoon met een BMI van 30 of meer wordt in het algemeen beschouwd als zijnde obese. Een pe5rsoon met een BMI van 25 of meer wordt beschouwd als iemand met overgewicht.

Overgewicht en obesitas zijn belangrijkste risicofaktoren voor een aantal chronische ziektes, inclusief diabetes, cardiovasculaire ziektes en kanker. Eens alleen als een probleem beschouwd in de hoge inkomenslanden, overgewicht en obisitas stijgen nu dramatisch in lage en middelinkomenslanden, vooral in stedelijke omgeving.