Burkinafasoreis2011

leuke weetjes

Bron: http://nl.afstand.org/Roosendaal/ouaga

Afstand Roosendaal - Ouagadoudou 

Bij een directe route bedraagt de afstand tussen Roosendaal en Ouagadougou 4.395 kilometer.

Met de auto Via de weg bedraagt de afstand van Roosendaal naar Ouagadougou 6176 kilometer. De reistijd wordt geschat op 3 dagen 20 uur.

 


Tijdsverschil

De tijdzone van Roosendaal is Central European Summer Time (CEST).

De tijdzone van Ouagadougou is Greenwich Mean Time (GMT).

Het tijdsverschil bedraagt 2 uren (in de zomer), 1 uur in de winter.

 


Bron: Wikipedia

Roosendaal is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant,in deze gemeente wonen 77.488 mensen (1 april 2011, bron: CBS) op een oppervlakte van 107,21 km², waarvan 0,78 km² water. Roosendaal is daarmee de zesde stad van Noord-Brabant.

Ouagadougou [waga-dū'gū]?, ook kortweg Ouaga genoemd, is de hoofdstad en grootste stad van Burkina Faso, een land in West-Afrika. De stad ligt ongeveer in het centrum van het land en telt naar schatting 1,4 miljoen inwoners (volkstelling 2006).

Als administratief, educatief en cultureel centrum en belangrijkste economische groeipool, trekt de stad migranten aan uit het hele land. Over het algemeen heeft de stad het karakter van een groot dorp en een levendige marktplaats. Het straatbeeld wordt bepaald door de talrijke fietsers en motorrijders. De laatste jaren neemt het aantal auto's ook toe, wat in het centrum tot verkeersproblemen kan leiden. De stad breidt zich door de laagbouw horizontaal in alle richtingen uit, wat een probleem vormt voor het aanleggen van nutsvoorzieningen en algemene infrastructuur. In het centrum zijn er grootschalige bouwprojecten aan de gang die een modern zakencentrum moeten creëren.

De stad heeft haar internationale bekendheid vooral te danken aan het tweejaarlijkse FESPACO filmfestival. Dit is de belangrijkste manifestatie voor de promotie van de Afrikaanse film en media, dat in februari 2007 aan zijn 20e editie toe was.

Ouagadougou is de zetel van de Commissie van de UEMOA (Union Économique et Monétaire Ouest Africaine), de organisatie van de acht landen die de CFA-frank als munteenheid delen en die een economische unie, min of meer naar Europees model, nastreven. Ook het Uitvoerend Secretariaat van het CILSS (Comité inter-États de lutte contre la sécheresse au Sahel) is in Ouagadougou gevestigd.


Burkina kent een heuse wielerronde 'Tour du Faso'  genaamd


Les Etalons ofwel de hengsten

Zoals de nederlandse voetballers vergeleken worden met oranje leeuwen, zo worden de Burkinese voetballers ook wel vergeleken met de etalons ofwel de “Hengsten”. Een trotse naam die te herleiden is naar de nationale traditie van Burkina Faso: paardrijden. Niet voor niks bevat het wapen van Burkina een paard en heet de filmprijs van het grootste pan-Afrikaanse filmfestival dat jaarlijks in Ouagadougou wordt gehouden de Etalon d’Or (de Gouden Hengst).

 

 

 

 

 


Ken je ook zulke leuke weetjes, laat het ons horen, dan voegen we het hier aan toe.