Burkinafasoreis2011

Na een tussenperiode van een goed jaar is er op 29 november een nieuwe president gekozen bij de eerste stemronde. Er waren 14 kandidaten, 12 mannen en 2 vrouwen.
De man die ons (een groep leerlingen van het Gertrudiscollege in Roosendaal) in 2008 in zijn werkkamer ontving was Roch Christian Kaboré, een neef van Pascaline. Deze foto is toen gemaakt voor de Nationale Assemble in Ouagadougou. Hij is de opvolger geworden van Blaise Compaore. Laten wij hopen dat hij de beloften die hij tijdens de campagne deed ook zal proberen na te komen.

 

Roch Marc Kabore is de nieuwe president van Burkina Faso. Hij kreeg ruim 50 procent van de stemmen, meldt de kiescommissie. Zijn naaste concurrent Zephirin Diabre haalde nog geen 30 procent.

Kabore was premier en parlementsvoorzitter onder president Compaoré, die in oktober vorig jaar aftrad en het land ontvluchtte onder druk van massale protesten. Kabore had eerder al gebroken met Compaoré toen die de grondwet wilde wijzigen om langer aan de macht te blijven.

Diabre heeft zijn nederlaag erkend en via Twitter Kabore gefeliciteerd.

De nieuwe president van Burkina Faso, Roch Marc Christian Kabore 
 

In september 2015 had het leger de macht gegrepen. Maar de staatsgreep mislukte en de leider van de coupplegers, generaal Gilbert Diendere, werd opgepakt.

De mislukte staatsgreep van aanhangers van de verdreven president Compaoré leidde tot uitstel van de presidentsverkiezingen. In plaats van in oktober konden de kiezers pas eind november naar de stembus.